Dryžuotieji kinų žiurkėnai Žiurkėnų rūšys

Dryžuotieji kinų žiurkėnai

Dryžuotieji kinų žiurkėnas (lat. Cricetulus griseus) yra mažas žiurkėniškas gyvūnas, priklausantis žiurkėninių (Cricetidae) šeimai. Šios rūšies paplitimo arealas yra Kinija, Mongolija ir Rusija.

Kinų žiurkėnas turi pilką arba rudos spalvos kailį, trumpą snukutį ir smulkias ausis. Jis yra mažas dydžio, vidutiniškai pasiekiantis 10–12 cm ilgį ir sveriantis iki 50 g. Kinijos žiurkėnai yra socialūs gyvūnai ir dažniausiai gyvena grupėmis.

Šie gyvūnai yra herbivorai ir maitinasi daugiausiai sėklomis, tačiau taip pat gali valgyti ir kitus augalus. Jie gali būti auginami kaip laboratoriniai gyvūnai, nes yra lengvai prižiūrimi ir sparčiai dauginasi.

Kinų žiurkėnai turi ilgą gyvenimo trukmę, vidutiniškai gyvendami iki 3-4 metų, tačiau labai gerai prižiūrimi gyvūnai gali pasiekti ir iki 5-6 metų amžiaus.

Kinijos žiurkėnai yra labai populiarūs kaip laboratoriniai gyvūnai, nes jie yra lengvai prižiūrimi, sparčiai dauginasi ir yra labai panašūs į žmones savo organų ir sistemų atžvilgiu. Be to, kinijos žiurkėnai yra naudojami medicinos tyrimams, ypač siekiant ištirti Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių sutrikimų mechanizmus.

Vis dėlto, kaip ir daugelis kitų gyvūnų, kinijos žiurkėnų populiacijos yra grėsmingai mažėjančios dėl žmonių veiklos, tokių kaip miškų kirtimas ir teritorijų pažeidimas. Todėl yra būtina imtis priemonių, kad apsaugotume šias mažas ir vertingas rūšis ir jų buveines.

komentarai

Spustelkite čia, kad paliktumėte komentrą